• [email protected]
  • Şerifali Mah. Açıkyüz Sok.No:15 Daire:4 P.K.34775 Ümraniye- İstanbul

Get In Touch

0216-532-40-33

Narlıkuyu, Mersin ilinde turistik bir koy ve bu koy çevresinde 1990’lı yıllarda kurulan belediyedir. Ortaçağ’daki adı Porto Calamie şeklindedir.

Coğrafya

Mersin’in Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanan onlarca koyundan farklı olarak Cennet Obruğu’ndan gelen soğuk tatlı yeraltı suyunun Akdeniz’e karıştığı bir konumda yer alan Narlıkuyu, Mersin kent merkezine 65 km uzaklıkta bulunuyor. Narlıkuyu, Akdeniz kıyı şeridinde tarih boyunca önemli bir liman yerleşimiydi.

Narlıkuyu, Mersin’e 65, Silifke’ye 20 km uzaklıkta bulunan turistik bir koy. Ulaşım kolaylığı sayesinde özellikle sıcak yaz aylarında Mersin’den ve Güneydoğu illerinden gelen tatilcilerin akınına uğruyor. Sıra sıra dizili balıkçı lokantalarıyla meşhur bu şirin koyda yazın hafta sonu yer bulmanız çok güç.

Cennet Cehennem Obrukları ve Astım Mağarası da bu koyun hemen üstünde 2 km uzaklıkta bulunuyor. Cennet Obruğu’nun en dibinde sesi duyulan nehir, Narlıkuyu koyundan çıkarak sıcak ve tuzlu Akdeniz ile buluşuyor. Bu nedenle koydaki su bakmaya doyamayacağız yeşile çalan turkuaz renginde ve bir o kadar da berrak.

Tatlı su ile tuzlu suyun buluştuğu bu koyun sıcaklığı 15-16 derece bu yüzden diğer koylara göre daha serinletici. Kıyıdaki masanızda balığınızı yerken sudaki balıkları ve kaplumbağaları görmeniz mümkün.

Narlıkuyu’yu ziyaretinizde kıyıdaki restoranlardan birinde mutlaka balık yemenizi tavsiye ederim, özellikle bölgede meşhur olan Lagos’u tercih edebilirsiniz. Böylece masanıza ikram olarak gelen kayalarda yetişen yöreye özgü meşhur Kaya Koruğu turşusu, sarımsaklı salata ve bol yeşillikli salataların da tadına bakmış olursunuz.

Denize girip yorulduktan ve yemeğinizi de yedikten sonra meşhur Öğretmenin Yeri lokmacısından tatlınızı yemeden dönmeyin. Koya gelen tatilcilerin, günübirlikçilerin mutlaka uğradığı, yaz aylarında yine yer bulunmayan ayaküstü yenilip gidilen, hatta daha uzaktan dönenlerin yol üstünde uğrayıp tatlı alarak gittiği ve nefis lokma tatlısının olduğu küçük bir yer burası.

Tarih

Roma İmparatorluğu döneminde Porto Calamie olarak bilinen Narlıkuyu’da IV. yüzyıldan kalan küçük bir bina öreni vardır. Bu bina IV.yüzyılda İstanbul adalarında vali olduğu anlaşılan Korykos’lu (Kızkalesi) Poimenios tarafından yaptırılan bir hamam ve vaftizhanedir. Hamamın suyu Cennet obruğundan gelen yer altı suyudur. Bina girişindeki küçük kitabede;

Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki o, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar’ın dürüst yöneticisi Poimenios’tur” yazmaktadır.

Burada, kastedilen imparatorlar 395-408 yılları arasında Doğu Roma imparatoru olan imparator olan Arcadius (378-408) ile 395-423 yılları arasında Batı Roma imparatoru olan Honorius’tur.(384-423) Kitabeden aynı zamanda her iki imparatorla da dost olmuş Poimenos’un imparatorluk içinde önemli bir konumda olduğu anlaşılmaktadır.

Hamamın sanatsal değeri yüksek taban mozaiği iyi korunmuş durumdadır. Mozaikte Cennet’in üç hurisi olarak da bilinen Zeus kızları AglaiaEuphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülmektedir. Yöre halkı bu sebepten, mozaiğe Üç güzeller mozaiği adını vermiştir.

Betimlenen mitolojik öykü Homeros döneminden beri bilinmektedir. Mitolojiye göre, Akdeniz’in köpüklerinden doğan Afrodit burada üç güzelin de katıldığı bir törenle vaftiz edilmiştir.

Tarihi Mekanlar

Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Narlıkuyu’da köy meydanında bulunan Poimenious’un Hamamı ve bu hamamdan geriye kalan havuz bölümündeki taban mozaiğinin sergilendiği bir müze. Orta Çağ’daki ismi Porto Calamie olan Narlıkuyu, antik çağ ve Hristiyanlık dönemlerinde Cennet Cehennem Obruklarına gezi ve tapınmaya gelenler için bir deniz kapısı görevi görüyor.

Bu üç güzelin temsil ettiği Üç Güzeller Mozaiği Kilikya ve yöre insanının karakterlerini taşıdığına inanılıyor. Cömert, neşeli, tüm yaşam zorluklarına karşın sevinç ve mutluluklarını doyasıya yaşayan bu insanlara bu hamamda yıkanırlarsa sevinç, neşe ve mutluluk dolu bir gün, bir yaşam geçirecekleri inancı aşılanmış.

Narlıkuyu’ya gelirseniz civarda görmeniz gereken yerler arasında Tekir Ambarı Sarnıcı, Boğsak Koyu ve Boğsak Adası, Uzuncaburç Antik Kenti, Kanlıdivane, Astım Mağarası, Adamkayalar, Cennet Cehennem Obrukları, Göksu Deltası, Aya Tekla Kilisesi yer alıyor.

Mersin gezilecek yerler listenize Narlıkuyu’yu da ekleyin.

Narlıkuyu’ya Nasıl Gidilir

Narlıkuyu, Mersin Silifke yolu üzerinde buluyor. Mersin’in 65 km güneybatısında, Silifke’nin 20 km doğusunda. Özel aracınızla gelirken kolayca bulabileceğiniz bir konumda olan koyda aracınızı lokantaların otoparklarına bırakabilirsiniz. Mersin-Silifke arası çalışan özel otobüsler de yine bu koydan geçiyor. Narlıkuyu, İzmir’e 834 km (10 saat 30 dk), Ankara’ya 558 km (6 saat 15 dk), İstanbul’a 1.013 km (11 saat 15 dk) mesafede.

İzmir yönünden arabayla Narlıkuyu’ya ulaşım için Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Mut, Silifke güzergahını izlemek gerekiyor. Ankara’dan Narlıkuyu’ya arabayla ulaşım için Şereflikoçhisar, Aksaray, Pozantı, Tarsus, Erdemli rotası kullanılıyor. İstanbul’dan Narlıkuyu’ya arabayla ulaşım için ise Bolu, Düzce, Ankara, Aksaray, Pozantı, Tarsus ve Erdemli yolunu takip etmek gerekiyor.

Narlıkuyu’ya en yakın havalimanı ise Adana’da. Adana Şakirpaşa Havalimanı, Narlıkuyu’ya yaklaşık 150 km uzaklıkta. Havalimanından HAVAŞ servisleriyle Mersin Otogarına geçip bu noktadan Silifke yönüne giden dolmuş ve otobüslerle Narlıkuyu’ya ulaşabilirsiniz. Adana Otogarından da Silifke’ye düzenli otobüs seferleri yapılıyor.

Narlıkuyu, Mersin’in Silifke ilçesinde, Akdeniz kıyı şeridinde yer alan eşsiz tatil merkezlerinden. Korunaklı bir koyun kıyısında konumlanan sahil beldesi masmavi deniz manzaraları balık lokantaları ve serin suyunun yanı sıra Silifke bölgesindeki birçok tarihi rotaya olan yakın konumuyla, Mersin ve çevresini keşfetmek isteyenler için eşsiz bir durak.